Wednesday, November 25, 2009

Sambal belacan

Semalam ntah kenapa fikiran aku melayang-layang dari pagi sampai ke petang.  Al kisahnya selepas balik dari keje aku terus kerjakan ikan dan sayur yang aku beli kat mini market sebelum aku balik rumah petang tu.  Dah siap aku garam kunyitkan ikan selar kuning, aku masak sayur air kobis+suhun.  Next menu dalam kepala otak aku ni ialah sambal belacan. Lepas solat maghrib nanti aku akan goreng ikan terubuk masin pemberian adik aku lak..aku berkira2 dalam hati.  Sebelum solat aku nk siap kan sambal belacan...So aku pun kumpulkan bahan-bahan nk buat sambal ke dalam lesung batu then aku tumbuk, last skali aku perah limau nipis kedalam lesung batu tu, kacau-kacau skit tapi aku terasa semacam je sambal belacan aku tu, aku hidu bau sambal tu, lain je baunyer...tak menyengat langsung kataku dalam hati, pasti suami aku bebel ni klu tak kena buat sambalnyer...aku rasa blank seketika dan sambil berjalan ke luar ke dapur ke luar ke dapur dua, tiga kali baru aku teringatkan sesuatu.....aku melompat, belacan!..aku tak masukkan belacan ke dalam sambal belacan!! hahaahaaha patut la tak bau sambal belacan!! adusss...... Alhamdullilah jam 8 kami mengadap hidangan malam yang simple tapi....emmmph!!

Moral of the story...
1. Sebenarnya aku saja yang tahu kenapa aku terlebih khayal sehari suntuk semalam;
2. Selalunya aku tak pernah lupa belacan homemade mek aku tu, aku tak penah makan belacan lain selain dari belacan mek aku..so special!, yang buat aku lupa belacan kerana...rujuk no 1.

hehehehe...

2 comments:

DiahRothman said...

Salam, terima kasih follow blog KD.... jumpa lagi....!

honeysweety said...

belacan memang penambah selara makan , jadi jangan lupa belacannya ;) salam kenal :)