Monday, February 8, 2010

suara hati ku tak siapa yang tahu-Khadijah Anisa

Ini diary Khadijah Anisa



7/2/2010.Hari ini aku menolong ibu mengemas laman rumah..aku tolong buang sampah yang tak seberapa banyak pun cuma kertas2 yang di conteng2 ibu kemudian dikoyak2, selebihnya kotak2 susu ku yang ibu beli minggu lepas-sudah abis aku teguk 2 kotak!! tinggal lagi sekotak dalam almari-aku nampak ibu kemas kemarin..
Sepetang kami menyapu laman rumah dan jalan depan rumah yang di penuhi daun2 kayu kering-ibu bkn sapu laman rumah kami saja tapi laman rumah kiri kanan pun ibu tolong sapukan-siang ibu penat sebb tu aku tolong ibu..huhuhu. lepas ibu sapu sume daun2 kering yang jatuh ibu bakar tepi jalan depan rumah..lepas tu ibu tarik ranting2 pokok kering, ibu bakar..aku jugak tolong ibu kutip ranting2 yang jatuh kemudian masukkan dalam api..api pegi ketepi longkang, aku jenguk ke dalam longkang...aku nampak sesuatu bbububu..aku panggil ibu tapi ibu tak paham2...ibu panggil aku.." sayangggggggggg...jgn dekat longkang kang jatuhhh!!! 2 3x ibu panggil aku...aku buat ded jee...aku tak berganjak aku panggil ibu lagi sambil juihkan bibir kedlm longkang..tapi ibu sibuk membakar sampah lagi...mulutnya tak berhenti panggil aku..last2 aku panjat bibir longkag...dah separuh kaki ku ke dalam longkang dah..tetiba..."khadijahhhhhhhhhh!!!" terkejut aku..ibu dah di belakang ku, pegang sebelah tangan ku..."ibu kata jangan main sini".. ibu pulas telingaku..sakit!!...aku tunjuk ke dlm longkang mudahan ibu nampak ape yang aku tengok...''oooooooooo bird!!..baru ibu sedar rupanya! '' bird dah mati la..mmmmmmmm". ibu masuk dlm pagar rumah amik pencakar,ibu angkat bird kuar longkang, tunjuk kat bibik kemudian ibu buang ke dlm api......huhuhu aku tepuk tangan...tak tau kenapa aku mesti tepuk tangan. ibu sambung sapu jalan lagi, bakar lagi!! aku dah boring dan letih..hari ni tak de kakak ramai2 turun bas depan rumah..so tak best nk lepak kat dpn rumah...aku masuk pagar rumah baring2 kat atas lantai tempat ibu biasa park kete dia, skg kete dia kat luar bawah pokok...sononknye baring2 kat lantai ni......" sayangggggg...kotor, bangun!!!, masuk umah, ibu nk alik kete ni"..isk2 letih sangat ke sampai baring kat porch ni.." ibu bebel lagi... sejak dari tadi ibu bebel je..klu ayah ade ibu tak bebel sangat sbb aku main ngan ayah...sume buleh buat ngan ayah, ayah biar je..dengan ibu sume tak leh!!! boring!! aku garu kepala masuk rumah ibu tutup gril kurung aku dlm rumah, ibu ke keretanya....ibu nk tinggal aku sorang2 ke..huwaaaaaaaaa kau nangis...oooo tidak ibu dah masuk dlm porch dgn ketenya...hehehehe aku suke ibu tak pegi mana2...ibu peluk and dukung aku.........................letih daaaaa..bye

ni gambar2 yang ibu snap masa aku tolong dia petang tadi..teme kasih ibu..sbb tunjukan kerajinan ku pada orang2 yang baca belog ni..







Gitu la suara hati anak ibu ni gamaknya..kannn!! nk cakap tak reti, cam cakap ngan ayam itik. mane la ibu nk paham sayang oiii, tapi ibu tau anak ibu cerdik dan bijak (anak pintar...kata bibik).mmm tula dia cite KA petang tadi, aku terbuat post suara hati dia ni bile dia coteng2 planner organizer aku tadi, semacam tulis diary gitu aksi dia (copy aksi aku la tu.....) , aku nk tulis dia pun sibuk nk tulis, at last aku bagi satu lagi organizer yang serupa(tahun lepas punyer hehehe..belum diguna!)..tak mau nyer dia, nak yang kau pegang jugak padahal sama je,pandai sungguh dia!! sudahnya aku tak bleh nk buat ape dah...lebih baik aku tgk berita!!


pandainya anak ibu tulis diary...

wokey dah tengah malam rupanya...line internet dari tadi tak berapa nk jadi sekejap ade sekejap takde...rasa cam nk ketuk2 je laptop tua ni, buat hal pulak hari ni...wokey la aku rasa dah jeles tgk KA n ayahnya berdengkur depan TV tu...mata pun dah nk jadi layu ni..nite, bye..






2 comments:

ajnie's said...

gambar paling lawak tang khadijah tgh tulis diari...huh sebijik mencurah perasaan..feeling tul.......

chii ku cak...aaa said...

mmg real tau dia ni...aku amik gambar dia pun dia marah!!