Tuesday, June 15, 2010

kelas sulam...la pulak!!


Sejak ptg ahad lagi sy nk cite pasal kelas sulam yg sy attend ni tp kerna byk hal dah tak larat nk mengarang. Hari ni baru ade ruang nk becerita. so kelas sulam! sejak tahun lepas sy duk search kelas sulam kt ktn ni tapi tak jumpe2. at last awal bln 5 hari tu sy terjumpa kertas iklan kecik pasal kelas kraft yg di anjurkan oleh belia. Tapi sy peram je iklan tu dlm handbeg sy sehingga la minggu lepas tergerak hati nk call bertanyakan kelas tu, rupe nya masih ade peluang lagi, masih ade kekosongan! sy pun tak buang masa terus g daftarkan diri hari tu jugak dan hari tu jugak sy p beli peralatatan yg diperlukan.
so ahad lps bermula lah kelas sulam sy dengan kelam kabut(mmg kelakar memulanya), sy tertinggal benang sulam! terpaksa bekejar ke kedai brg jahit lak (walhal benang sulam kat rumah dah berlambak tp mls nk balik amik!!),dgn napas tercungap2 sy start kelas sulam sy...mula2 belajar buat jahit z je...(dlm hati i berkata-alah camni takyah belajar pun tak pe!!), cikgu suh sy buat jait z tu 2 round!.Dah lepas pelajaran pertama,dia ajar lak buat corak bulat2..hahaha...tang ni la sy berpeluh n baru i realise sbb ape dia suh i jait z tu je 2 round!!mmmmmm...semasa buat bulat2 tu la pelajaran sebenarnya sy kena belajar-iaitu kecekapan menggunakan tapak kaki n paha/lutut untk mencorakkan sesuatu...utk makluman ni mesin high speed yer!
so selama 2 jam sy di kelas sulam tu, ini la hasilnyer!:



ni pelajaran pertama: jahitan z je, benang dia renggan2..


pelajaran kedua: jahitan rapat2


jahitan ketiga:corak bulat2,yg 1st tu cikgu i buat okay-tu nampak cantik je cam rantai..tg la corak sy buat jadi tali air!!(takpe baru belajar!)


haa ni sy buat sume...dah nampak perkembangan kan!



dah cukup 2 jam sy rasa cam tak nak balik sbb teruja guna mesin sulam tu..tp cikgu kata dahh leh balik!

mmmmm...tak sabar nk tunggu next class!

4 comments:

n.a.i said...

bestnya orang ni dah selangkah ke hadapan belajar sulam. ni sulam goyang eh? kuantan kat mana ni, bagi ah detail sket mana tau nak gi belajar jugak..

khadijahanisa said...

mmmmm....sulam goyang lah. sy belajar kat belia ktn, dpn dekat2 kawsn kamdar je.klu u kat ktn leh la join.

aimila said...

eh..eh..kita nak join gak. boleh kenal2 ngan cik KA kita nih..boleh lagi ke nak join?

khadijahanisa said...

kelas utk bln 6 dah tutup, nti bleh daftar utk bln 7